A jövő munkái Corvinus Oktatási Központ | Szoftverfejlesztő tanfolyam | OKJ tanfolyamok

Corvinus Oktatási központ hírei

28Jan/19
corvinus-oktatas-bejegyzes
A jövő munkái

A digitalizáció rohamos fejlődésének következtében elképesztő változások várhatóak a világ munkaerőpiacán.

Nemrégiben a Dell végzett a témában forgó közvélemény-kutatást, ami alátámasztja, hogy  a nagy világvállalatok vezetői is tudatában vannak annak, hogy a most piacvezető szolgáltatásokra épülő cég...

A digitalizáció rohamos fejlődésének következtében elképesztő változások várhatóak a világ munkaerőpiacán.

Nemrégiben a Dell végzett a témában forgó közvélemény-kutatást, ami alátámasztja, hogy  a nagy világvállalatok vezetői is tudatában vannak annak, hogy a most piacvezető szolgáltatásokra épülő cégek előbb utóbb egyszerűen megszűnnek. De nem csak ezek a cégek tűnnek el hamarosan, hanem maga az ágazat is.

Az amerikai munkaügyi hivatal becslései szerint a azok akik most élik diák éveiket, 38 éves korukra kb a nyolcadik, tizedik állásuknál tartanak majd. De nem csak munkahelyet, hanem szakmát is fognak váltani.

Azok a munkák melyek szerény képzettséget igényelnek, minden bizonnyal tényleg el fognak tűnni. Az emberre viszont mindig szükség lesz.

A Dell tanulmánya szerint óriási átalakulás várható. Hagyományos, jelenleg teljes mértékben szükséges munkahelyek szűnnek meg és teljesen új, máig még nem ismert munkahelyek jönnek majd létre. Ez egyfajta kreatív destrukció. A jövőbeli átlagos harmincas éveit taposó, átlagos végzettséggel rendelkező, idegennyelvet tudó szakember csupán nomád munkavállaló lesz. Legalább 3, de lehet hogy 5 állást is vállalnia kell majd, hogy meg tudjon élni. A munkahelyekre való bejárás teljes mértékben értelmét fogja veszteni.

Tehát mindezt összegezve, a jövő állása az informatikában rejlik. Mint azt korábban is írtam, emberre mindig lesz szükség, viszont a gyors ütemben haladó, folyamatosan változó világ más tudást fog igényelni. Olyan emberekre lesz szükség tulnyomó részt, akik gépekhez értenek, a gépeknek parancsokat, instrukciókat tudnak adni és értenek a különböző programnyelveken